Mami, vlei să-mi iei nişte E-uri? Te loooooog!


Iniţial voiăm să-i spun „Nu daţi banii pe prostii, luaţi tumoare la copii“, da’ parcă prea sună sinistru. Între timp m-am documentat activ între rafturile de dulciuri colorate din hypermarket şi mi-am schimbat părerea. Nu titlul e sinistru, siniştri sînt măgarii care aduc pe piaţă asemenea mizerii. Dar să luăm povestea de la E la Z:

Primul pas e în zona de ciocolată cu cremă, unde situaţia e de cacao. Luate cît de cît la întîmplare, ambalajele vă zîmbesc dulce cu dinţii plini de sorbitol, acid lactic, acid carminic, acid sorbic, invertază şi, eventual, vierme de gălbează. Adică, pardon, nici măcar viermele ăla n-ar supravieţui într-un asemenea mediu. Că ANPC a bocit oficial acum vreo două luni pe tema E-urilor aruncate cu furca, deja nu mai contează. În definitiv, amenda trece, bolile rămîn, fiecare după cum i-o fi norocul.

Aţi fugit de ciocolată? Bine aţi venit în zona de rulade, napolitane şi biscuiţi, unde tot crema, bănuiesc, vă îmbie cu difosfat disodic (prieten de nădejde dacă vreţi o osteoporoză sănătoasă sau nişte depuneri sexy de calciu), tartrazină (bun pentru tumori tiroidale şi mutaţii cromozomiale) şi un apus de soare (Sunset Yellow, zis şi E110) cancerigen de romantic. Să vă mai spun că acidul sorbic (ăla de mai sus) vă soarbe languros din priviri? Mai bine nu, că de aia vă orientaţi către nişte alternative fără etichetă românească. Măcar pe alea scrie „serin ve kuru“, deci e OK.

Vreţi bomboane? Super, atunci adăugaţi pe listă şi carmoizină şi roşu ponceau, că nu strică, şi fuguţa-fuguţa la raionul de sucuri, că parca vi s-a cam uscat gura. Serviţi cu încredere: benzoat de sodiu, polifosfat de sodiu, gumă de ester (asta e deocamdată sigură, omoară doar cobaii în laborator) şi, în final, celebrul aspartam pe care îl ştiţi şi-l iubiţi.

Păi bine, veţi spune, şi atunci? Nu ne mai îndopăm copiii cu nimic? Nu se poate, că e anti-românesc. Pe de altă parte, şi refuzul de-a cumpăra un produs care e ieftin / la promoţie / ambalat ţipător e anti-românesc. Aşa că vă rămîne soluţia de mijloc, în care nevasta îşi intră în drepturile bucătăreşti, iar dumneavoastră plecaţi cu banii astfel economisiţi la crîşmă, că au adus vodcă proaspătă la 2 lei suta.

Sursa : Catavencii

Ustensile folositoare mamei in bucatarie

Ce nu trebuie sa ne lipsească în bucătărie atunci când începem diversificarea?

Primul lucru pe care îl recomand e curatatorul de legume și fructe
Exista mai multe forme și modele , dar dintre toate îl recomand pe cele în forma de mai jos, care având mânerul lat face mult mai ușoara manevrarea lui.



Cu ajutorul lui puteți sa decojiți morcovi, pătrunjel, păstărnac, castraveți, dovlecei, țelina, cartofi precum și diverse fructe.

Un alt obiect necesar este Blenderul , deoarece mâncarea bebelușului trebuie pasata. Exista mai multe feluri de blendere și ca sa nu dați banii pe fereastra , cum am făcut și eu dealtfel, recomand un tocător. Eu am primit anul trecut de crăciun de la sora mea acest tocător și de atunci am aruncat toate blenderele la gunoi :)) Un astfel de obiect își merita toți banii:


Exista blenderele verticale care maruntesc o cantitate mica de legume dar care se curata foarte greu , apoi blenderele mari ... dar acestea le putem folosii doar dacă avem o cantitate mai mare de legume , altfel degeaba le avem. Si cum bebele manca foarte puțin la început nu am făcut nimic cu un Blender mare. Tocătorul de mai sus are vasul termorezistent , deci putem sa punem în el legumele calde de asemenea îl putem folosi și pentru alte lucruri foarte utile în bucătărie : facem zahar pudra, macină nuca , facem maioneza , toaca legume , ceapa , usturoi și chiar și gheata. Si cel mai important aspect se curata foarte ușor și repede. Se poate spala și în mașina de spălat vase.

Toată lumea știe ca legumele își păstrează mai bine savoarea și cel mai important vitaminele dacă acestea sunt făcute la aburi. Exista de cumpărat acele aparate Steamere , dar la care majoritatea componentelor sunt din plastic , și nu scrie niciunde ca nu conține Bisphenol A , deci nu sunt foarte sigure. Cea mai ieftina varianta e sita pentru gătitul la abur:


sau vasele speciale


La acest capitol mai găsim intradevar de la Philips Avent - aparat de gătit cu aburi și Blender , care nu conține BPA , și știe sa facă mâncare la abur apoi sa o paseze , dar are un preț piperat și din punctul meu de vedere nu își justifica investiția , dar cine își permite poate sa îl achiziționeze.



Foarte important mai e și un storcător de fructe.Cele de pe piața sunt cu stoarcere prin centrifugare ele distrugând macromoleculele fructelor și legumele , și sunt foarte greu de curățat. Cele mai bune storcătoare care păstrează enzimele intacte sunt prin presare la rece. Sunt intrade var scumpe , dar își merita banii. Aici găsiți astfel de storcătoare, cea mai ieftina varianta fiind un storcător manual Lexen Healthy Juicer

Acestea fiind spuse , va doresc sa aveți multa imaginație în bucătărie și copii mâncăcioși.